top of page

Kender du de forskellige symptomer på stress?

STRESS:

Det er vigtigt at du kender de forskellige symptomer på stress for at vide, hvad du skal reagerer på!

Stressprocessen som stressede mennesker går igennem kan sammenlignes med et trafiklys, hvor hver farve illustrerer de forskellige stadier af stress. Man kan sige, at stresstilstanden udvikler sig fra en ”let stresset tilstand” til en ”alvorlig stresset tilstand”

De første stresssignaler kalder vi (Grønne) og de betyder KØR : Det er dem, vi oplever næsten hver gang vi skal yde en ekstra indsats i en specifik situation f.eks.. når vi skal holde tale, eksamen eller til sportspræstationer. Stresstilstanden vare kort tid fra nogle sekunder til nogle timer og så er symptomerne væk igen. For personer i den grønne stresstilstand betyder det, at det er OK at opleve denne form for stress. Det er ikke alvorligt. Derimod er det en hjælp til at kunne håndterer en krævende situation.

 • Midlertidig hjertebanken

 • Ændret vejrtrækning

 • Midlertidig rysten eller tics

 • Kortvarige muskelspændinger

 • Bliver bleg

 • Tørhed i munden

 • Sveder mere end normalt eks. i håndflader, varm i kinderne

 • Tissetrang – selv om du ikke trænger

 • ”Sommerfugle” i maven

 • ”Kolde fødder” selv om der er varmt

Det næste stadie kalder vi det (gule), det betyder ”STOP MENS DU KAN” . De gule signaler oplever vi, når stressen sidder i kroppen i længere tid end blot nogle sekunder til timer. Disse symptomer kan være OK at mærke i 1-3 uger, så længe du laver noget eller situationen, er vigtig for dig.

Men da stressen sidder i kroppen i en længere periode, skal vi være forsigtige med at befinde os i denne ”fase” alt for ofte eller alt for længe, da vi ellers risikerer at kommer over i den røde stresstilstand, som er alvorlig stress.

 • Uro i kroppen

 • Sover dårligt om natten

 • Lettere til tårer

 • Træthed

 • Mere tavs og indadvendt

 • Bliver lettere irritabel

 • Indre modstand /modvilje mod de daglige opgaver

 • Tankemylder

 • Indesluttet

De alvorlige stresssignaler (Røde) betyder STOP, nu er dine symptomer, så alvorlige at du oplever at både kroppen og psyken fungerer dårligt. Ofte oplever vi mindre effektivitet, overblik og kreativitet i denne fase. Her har stressen været gæst i kroppen i måneder måske år. Du er ude i at være alvorlig stressramt og du skal søge hjælp omgående.

 • Manglende erkendelse af stress

 • Glemmer ting / fraværende

 • Øget forbrug af stimuli som kaffe, alkohol, cola, piller osv.

 • Uforklarlige smerter

 • Bliver lettere aggressiv

 • Fordøjelses- og maveproblemer

 • Manglende sexlyst

 • Eksem eller forværring af anden sygdom

 • Blødningsforstyrrelser (kvinder)

 • Mindre lyst til at være social

 • Mave- og tarmforstyrelser

Vi har alle symptomer, som ikke står på listen. Husk på, at det er vigtigt at mærke efter, hvordan du har det. Vær opmærksom på nye symptomer, adfærdsmønstre og følelser.

Det kræver både opmærksomhed og mod, at turde mærke det som er i spil i dit liv, lige nu!

Jo hurtigere du reagerer på de symptomer, du kan mærke, jo nemmere kan du komme ud af din stresstilstand igen.

Info er vejen til at bede om hjælp ud af ubehaget og give slip på stressen!

Kærligst

Bente

Stressekspert, foredragsholder og coach

bottom of page